Feliratkozás Hírlevélre

Vendégházunk bemutatása

Ajánljuk figyelmébe vendégházunkat, ahol vendégeink kényelmesen tölthetik idejüket balatoni nyaralásuk alatt.  

 

Tovább »

Minősítéseink

 

Ajánlott oldalak

Legtöbben ezt keresték: Huszár Vendéglő, vendéglő a Balatonnál, örvényesi vendéglő, örvényesi étterem, étterem Örvényesen, étterem a 71 es mellett, balatoni étterem, örvényesi étterem

Balatoni időjárás


Örvényes 15 napos előrejelzés

Nagy túra

Ön most itt áll: Értéktúrák » Nagy túra

 

A program részletei:

 

A 71-es főút melletti Huszár Vendéglőnél hirdetjük a találkozót. Bevezetésként a település múltjáról, alapvető jellemzőiről ejtünk pár szót, majd felnyitjuk a kicsestárat. A műemlék vízimalom felé indulunk, amit közelebbről is megismerünk, az épületben malommúzeum működik. Az értéktárról, az értékek típusairól beszélgetünk a Nepomuki Szent János alakjával kiegészített védett kőhídnál. Tovább haladva, a Pán-forrást érintjük, majd a Szent Imre templomnál az őstölgyes felé vesszük az irányt. A különleges formájú, öreg tölgyfák környezetében a tájhasználat változásait taglaljuk. A pécselyi határnál az Örvényesi-séd völgyébe ereszkedünk, amely szintén az értéktárban szereplő természeti érték. Utunkat az Öreg-hegy felé folytatjuk, ahol megismerkedünk a szőlőhegyi épületek világával. A szőlőhegyi táj jelentőségéről, a tájkarakterről és a beépítés veszélyeiről beszélgetünk. Elragadó panoráma kíséretében megpihenünk egy nádtetős, autentikus módon megőrzött pince-présháznál. A túra fényképezőgép-barát, lehetőség nyílik az élmények szerzése mellett a fotók gyarapítására is! A Balaton-felvidékre jellemző présháztípusok több képviselője is megmutatkozik, ezeket részletesen végig követjük. A szőlőhegy felső, karsztbokorerdős területét elhagyva szőlőterületek és gondozott pinceudvarok mellett kanyarodunk a falu felé, a Tihanyi-félsziget adta harmonikus képet csodálva. A felújított templomromot és a régi síremlékeket rejtő temetőnél érkezünk vissza a kiindulási helyre.

A program második felében a Huszár vendéglőben nyílik lehetőség a környéken termett szőlőkből készített borok kóstolására. A közeli pincészetekből származó borok bemutatását követően egy egyedi étel, az örvényesi aprópecsenye kerül az asztalunkra, különféle kísérő falatkák mellett (kérés esetén lehetőség van más étel fogyasztására is).

A résztvevők a falu értékeit bemutató képeslapok közül választhatnak, és megtekinthetik az Örvényesi Kincsestár című könyvet.

Gasztronómia:

Vendégvárónak helyi sajt, sonka, kerti zöldségek kerülnek az asztalra, friss, meleg bagettel.

Következő borokat kóstoljuk túra után:

Dörgicsei Olaszrizling 2016 - Huszár Bor
Balatonbor 2018 - Dobosi Pincészet Szentantalfa
Cabernet Sauvignon Rozé 2018 - Fodorvin Családi Pincészet Aszófő
Tihanyi Cabernet Franc 2015 - Salánki Családi Pincészet Aszófő
Aranyom Töppedt Olaszrizling 2017 - Szabó és Fia Pincészet Balatoncsicsó

A program tervezett időtartama: 5 óra

Táv: ~ 5300 m

Szintemelkedés: 90 m

Túraszervező, túravezető: Pető Piroska

A túravezetés díja: 2000,- Ft/fő

Az étkezéssel egybekötött borkóstoló ára: 4900,- Ft/fő

A program összköltsége: 6900,- Ft/fő

 

Kényelmes, időjáráshoz igazodó ruházat, sétához megfelelő lábbeli és alapfelszerelés ajánlott!

Fényképezőgép-barát túra! Az egyedi értékekről és a csodálatos szőlőhegyi környezetről érdemes fotókat készíteni! A fényképezéshez megtaláljuk a legoptimálisabb nézőpontokat, feltérképezzük az érdekes részleteket.

A programon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés legkésőbb a túrát megelőző napon 12 óráig az alábbi elérhetőségeken:

petopiroska83@gmail.com

www.petopiroska.hu

Facebook: A Balaton-felvidék egyedi tájértékei, Pető Piroska, Huszár vendéglő vagy üzenet az eseménynél.

A program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul. Maximális létszám: 40 fő

 

További információk:

www.petopiroska.hu

https://huszar.info/aktualitasok.html

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.